— Met de kinderen op huttentocht —

Er zijn verschillende zaken die je bij het organiseren van een (hutten)tocht in de bergen met kinderen in het achterhoofd moet houden. Niet alleen de motivatie van kinderen is anders, maar ook het lichaam en denkvermogen zijn bepalend voor wat een kind aankan en wat zij of hij leuk vindt. En dit verschilt ook nog eens per leeftijd, geslacht en ervaring van het kind. Voldoende elementen om mee rekening te houden dus!


BERGWANDELSCHOENEN

  • CATEGORIE:       B TOT B/C

  • HOOGTE:            HALFHOOG

  • ZOOL:                  STUGGER

  • EIGENSCHAP:     VEEL GRIP EN STEUN

  • TERREIN:             HEUVEL- TOT BERGACHTIG

Een schoen vanaf categorie B wordt in de volksmond ook wel bergschoen genoemd. Deze hebben een hoge schacht, en bieden zo de nodige ondersteuning aan je enkels, wat voor meer stabiliteit zorgt tijdens het wandelen in de bergen. Daarnaast is de zool stijver dan bij een schoen van categorie A of A/B, maar is hij wel nog enigszins plooibaar. Hierdoor zal je voet naar een dag flink stappen op stenen minder snel vermoeid raken. Let er op dat je schoen een goede zool heeft (bijv. Vibram) en dat de rubber niet versleten is.

TIPS:

1) Pas meerdere merken en modellen. Doe dit met het liefst met je eigen wandelsokken aan.

2) Neem je oude wandelschoenen mee naar de winkel.

3) Kies de juiste maat; als je met losse veters een vingerdikte tussen je hiel en de schoen kunt krijgen, heb je de goede maat te pakken. Je tenen mogen nooit de voorkant van de schoen raken.


— PAKLIJST WINTER —

In de winter neem je ander spullen mee dan in de zomer. Maar, wat stop je nu allemaal in je rugzak op een sneeuwschoentocht?  


— PAKLIJST ZOMER —

In de zomer mag het allemaal wat luchtiger. Maar, in de zomer kan het in de bergen ook koud worden, regenen en zelfs sneeuwen! Dus, wat neem je in de zomer mee?


— WANDELSTOKKEN —

Door wandelstokken te gebruiken ontlast je je enkels en knieën tijdens het wandelen. In het stijgen, maar vooral in het dalen. Daarnaast zijn de stokken handig op oneffen terrein, bij het oversteken van oude sneeuwvelden of op modderige paden.

— AANSCHAF TIPS —

HOEVEEL?

Koop altijd een paar wandelstokken - dus 2 stuks.

HANDVAT?

Ideaal is als de wandelstok een verlengd handvat heeft van kurk, foam of rubber. Vermijd in ieder geval handvatten van hard kunststof. Dit absorbeert geen vocht en houdt minder lekker vast bij langere wandelingen.

LENGTE?

Hoe langer je zelf bent, hoe langer je wandelstokken moeten zijn. De meeste stokken zijn telescopisch (in lengte verstelbaar) en hebben een maat die varieert van 110 cm tot 140/145 cm.

Meet de afstand van de grond tot je hand wanneer je een (denkbeeldige) stok vasthebt (zie afbeelding). Dit is je ideale stoklengte. Zorg dat de stokken die je aanschaft minimaal 10 cm langer en korter gemaakt kunnen worden dan je ideale stoklengte.

DRAAIEN OF KLEMMEN?

Stokken worden vastgezet en losgemaakt met een draaisysteem of een klemsysteem. Klemsystemen – een soort heveltje – is voor mensen met niet veel kracht in de handen (of koude handen) vaak wat makkelijker. Bij draaisystemen is vaak iets meer kracht nodig.

PAKMAAT?

Let op de pakmaat van de stokken. Stokken zijn in te schuiven of op te vouwen. Bij meer stokdelen zijn de delen korter waardoor de stok een kleinere pakmaat krijgt en deze makkelijker achter op een rugzak meegenomen kan worden. Zorg er in ieder geval voor dat je stokken zo min mogelijk uitsteken als ze op de rugzak vastgebonden zitten.

— GEBRUIK TIPS —

POLSLUSSEN

Het gebruik van de polslussen is afhankelijk van het terrein. Als je je handen door de lussen steekt, hoef je namelijk minder stevig het handvat vast te pakken. Dankzij de lussen vallen die stokken nooit uit je handen. Maar in rotsachtig terrein loop je wel het risico dat zo'n stok blijft haken tussen twee rotsblokken. Als je dan valt, kan zo'n stok juist averechts werken. In dit terrein kies je er beter voor om de handvatten vast te pakken, maar niet door de lussen heen.

STIJGEN

Stel de stok wat korter in of neem de stokken wat lager bij het handvat beet. Is de stok op twee plaatsen te verstellen, zorg dan dat beide stukken even lang staan afgesteld. Zo is de belasting op beide onderdelen even groot.

AFDALEN

Stel de stok wat langer in of neem de stokken hoger bij het handvat beet of steun bovenop het handvat.


GA JE SAMEN MEE OP PAD?